torsdag 10 april 2014

FORL en ovanlig tandsjukdom!

Ja nu vet vi vad Pedro råkat ut för. En vanlig katttandsjukdom, extremt ovanligt hos hundar! Ja men det är väl typiskt. En elak, smärtsam tandsjukdom där tänder och tandrötter och i västa fall tandbenet "fräter sönder" inifrån på något vis. Orsaken vet man inte, någon behandling finns inte. Ingen kul diagnos alls att få! Sjukdomen delas in i 4 olika stadier och det är i det sista stadiet Pedro befinner sig just nu med den tanden han haft problem med nu. För så är det, alla tänder angrips inte samtidigt utan det går lite i skov. Två tänder har han tydligen tappat tidigare utan vår vetskap, med största sannolikhet beroende på samma sjukdom. I det fjärde stadiet har det gått så långt att även tandköttet är angripet, det blir inflammerat och lättblödande och gör jätteont. När dom undersökte tanden  i narkos reagerade han med smärta trots att han var sövd, då förstår ni va. STACKARS, STACKARS liten. Nu är det över, för den här gången i alla fall. Vi ska på återbesök om 2 veckor och sedan om ytterligare ett halvår.

Och jag säger det igen, vi ska börja borsta tänderna på våra hundar. Bella har fått prova på det idag, det var ingen höjdare men det är bäst hon vänjer sig. Pedro han har fått dispens tills på lördag men sen är det dags även för honom. 


Kanske lite svårt att se men andra tanden från vänster är FORL-tanden som dom tagit bort. Ser ni att den har en svart fläck inuti sig, det är där det frätt sönder, roten var också som uppfrätt. Konstig sjukdom!

1 kommentar:

Huset bakom lindarna sa...

Du fick mej nyfiken på FORL så jag googlade lite på det, eftersom jag jobbat som tandsköterska i många år. Så nu vet jag vad det innebär och det låter inte kul alls. Hoppas att inte alla Pedros tänder blir drabbade.
Kram/Finas mammis